Mebae Fujii_studentka NMgr. programu Bohemistika pro cizince získala Cenu Susanny Roth za rok 2022

Mezi další úspěšné studenty Ústavu bohemistických studií se zařadila Mebae Fujii, která zvítězila v 8. ročníku mezinárodní překladatelské soutěže Cena Susanny Roth určené začínajícím zahraničním překladatelům z českého jazyka ve věku do 40 let. Soutěž je opravdu mezinárodního charakteru, jak ukazuji i doplňovaná mapa zemí zastoupených v soutěži. V roce 2020 tuto cenu získala také studentka ÚBS, Minami Toyoshima.

Úkolem soutěžících v tomto ročníku bylo přeložit z češtiny do japonštiny vybranou pasáž z knihy Elsy Aidse Přípravy na všechno (nakl. FRA, 2020).

Mebae Fujii svou účast komentovala: Konečně se mi podařilo získat první místo na mezinárodní překladatelské soutěži Cena Susanny Roth! Jsem opravdu šťastná, že jsem konečně získala ocenění v soutěži, které se účastní od doby, kdy jsem studovala v zahraničí. Děkuji učitelům, všem členům poroty a Českému centru za vedení soutěže.

Zájem o překlad mezi japonštinou a češtinou ovlivnil i téma magisterské práce, kterou M. Fujii bude obhajovat tento týden (15.6.2022), ve své práci se zabývá překladatelskými posuny a jejich příčinami v překladu moderní pohádky K. Poláčka Edudant a Francimore do japonštiny.

Děkujeme za skvělou reprezentaci fakulty a srdečně gratulujeme k vítězství v soutěži a a stejně tak přejeme i úspěšné obhájení diplomové práce!

Mgr. Svatava Škodová, Ph.D., ÚBS

Úvod > Nástěnka > Mebae Fujii_studentka NMgr. programu Bohemistika pro cizince získala Cenu Susanny Roth za rok 2022