2019 Povídky z baru

Komediálně laděná sada krátkých skečů odehrávajících se na jednom místě, v baru U čisté vody. Přestože v něm šéfuje barman tak skoupý, že nalévá jen vodu, stává se toto místo útočištěm lidí, kteří sem přicházejí odkrýt své životní patálie i radosti: Kamila se za účasti svých kamarádek snaží narovnat svůj vztah s Patrikem, Viktorka doufá, že se jí z lakomého barmana podaří vytáhnout něco tvrdšího než vodu, aspoň led, a Pavel chce svou terapeutku už konečně naučit léčit neurózu, kterou sám trpí.

Ukázka:
Barman: Tak co vám můžu nabídnout, co si dáte? Mám tady výbornou vodu!
Viktorka: No já…
Barman: Nebo chcete něco tvrdšího? Můžu vám dát led!
Viktorka: No…
Barman: Takže vodu! Řekněte si dost.
Viktorka: Dost!
Barman: Nedala byste si něco k tomu?
Viktorka: A víte že ano? Možná whisku, džin, nebo becherovku, to by bylo něco, prosím!
Barman: No ale to já nemám! To jste si měla přinést!
Viktorka: Pardon, jak to myslíte?
Barman: To se přece dělá. To bude tím, že jste tu ještě nikdy nebyla.
Viktorka: Já se tedy omlouvám. Tak já si dám tu vodu.
Barman: S radostí! Zase abych to nepřelil, viďte? No já si taky trochu dopřeju. Sice jsem v práci, ale… Dejte si taky… Ták, prosím. Do druhé nohy, na zdraví!
Viktorka: Na zdraví!

Velký oříšek pro ostatní představuje neznámý host, který má nutkavou potřebu opakovat po ostatních všechno, co říkají… ale co když jsou to české jazykolamy, zvládne to?

Představení se hrálo na předvánočním setkání ve Skautském institutu ve dvou verzích s různým obsazením. Aby mohli dialogům rozumět i studenti češtiny jako cizího jazyka nižších úrovní, opatřili jsme verzi 1 českými titulky. V divadelním semináři bylo tentokrát hodně čínských studentů, proto jsme scénář hry přeložili do čínštiny a verzi 2 opatřili titulky čínskými.

30. ledna 2020 slavil své významné životní jubileum prof. František Čermák a ani na jeho na oslavě ve Skautském institutu Povídky z baru nechyběly.

Scénář a režie: Ilona Starý Kořánová, Martina Frejová Krátká
Hudba: Minami Toyoshima
Kamera: Branko Avramovski
Střih: Melanya Hamasyan
Čínské titulky: Viktorka Li Yingying

Verze 1
Hráli: Aleksandra Stankova, Beata Zhang Xiangyue, Elena Bondareva, Elka Petrova Petrova, Ema Ilona Dmochowska, Kristýna Li Zixi, Ladislav Wang Ziju, Vitali Brezhnev, Vlatka Daněk

https://youtu.be/auERgfJY-EI

Verze 2
Hráli: Jana Li Ruize, Jitka Wang Jiawen, Judyta Opalińska, Mariela Vladislavova Simeonova, Markéta Liu Mei Xi, Naďa Li Jingou, Renata Lin An Xin, Viktorka Li Yingying, Vitali Brezhnev

https://youtu.be/_KXco83GUh